Vrbnik
Šurlice, domaća tjestenina, možda je i najpoznatije autohtono jelo sa otoka Krka i cijelog kvarnerskog područja.
Radi se o tipu tjestenine koje nastaju tako što se tijesto omota oko šivače igle, što bi bio generalni način izrade, no gotovo da svako mjesto na otoku ima neku svoju specifičnost u izradi ili pripremi. Svakog srpnja u gradu Vrbniku održavaju se Dani šurlica, kao tjedan posvećen šurlicama i jelima koja se s njima pripremaju. Gosti koji posjete Vrbnik u tom periodu moći će okusiti tradicionalne domaće šurlice ali ih i kupiti.
Također, tokom tog tjedna gotovo svi restorani nuditi će jela sa šurlicama po promotivnim cijenama. Tokom prvog i posljednjeg dana manifestacije na glavnom trgu u Vrbniku organizirana je proba šurlica i vina iz vrbničkih vinarija, uz specijalan kulturno-zabavni program, prezentaciju izrada šurlica i sajam autohtonih proizvoda i suvenira.