Gastronomija otoka Krka

 
Blue Waves Resort

Online booking

 

Gastronomija otoka Krka

Gastronomija na otoku Krku se temelji na maslinovom ulju, domaćoj hrani i tradicionalnim receptima, u kojima dominiraju aromatično bilje i začini. U tipičnim konobama i restoranima naći ćete bogatu ponudu maslinovih ulja, domaćih sireva i pršuta, ribljih specijaliteta i morskih plodova, autohtonih lokalnih specijaliteta – poput šurlica (rezanci) s žgvacetom (gulaš od mesa), umak od janjetine ili umaka od škampi, janjetina na roštilju ili pod pekom -i slatki deserti. Vino koje apsolutno morate kušati, dolazi s otoka: Vrbnička žlahtina.

Neodoljivo tekuće zlato

Maslinovo ulje je jedan od najpoznatijih otočkih proizvoda. Zemljopisni položaj i klima, koja je pretežno mediteranska, ali još uvijek pod jakim utjecajem kontinentalne klime, određuju vegetaciju otoka i maslina, koje su jedinstvenog okusa i visoke su kvalitete. Krčko izvorno maslinovo ulje savršen je sastojak salata i ribljih jela. Sami će voćni okus maslinovog ulja učiniti da ga želite piti kao čisti lijek.

Predjela

Izvrsno predjelo preduvjet je dobro zaokruženog obroka. Ovdje je krčki ovčji sir izvrstan izbor. Riječ je o autentičnoj vrsti sira s otoka Krka, tvrdi punomasni sir i ističe se svojim okusom i kvalitetom. Tijekom godina, zahvaljujući marljivom radu, dugogodišnjem iskustvu i kreativnosti lokalnih ljudi, pojavili su se novi proizvodi od sira koji su pridonijeli širokom rasponu tvrdih sireva i obogatili raznolikost ukusa. Osim ovčjeg sira, morate probati i Kaštradinu, tradicionalni suhomesnati proizvod izrađen od prešane i osušene ovčje noge. Isprobajte Kaštradinu kao prilog raznim jelima ili mesnim gulašima.

Glavna jela

Gurmani mogu kušati mnoge regionalne specijalitete ili jela izravno s otoka. Tu spadaju takozvani žgvacet, gulaš od janjetine, koji se tradicionalno poslužuje uz šurlice. Opustite svoje nepce domaćim janjetinom s posebnim aromatičnim okusom. Šurlice su tradicionalni rezanci na otoku Krku koji se formiraju rukom oko igle za pletenje. Svakako probajte neke specijalitete s ovim domaćim rezancima. Ako ste ljubitelj mesa, morate probati jela od janjetine. Krčka janjetina odlikuje se posebnom kvalitetom. To je zbog mnogih aromatičnih mediteranskih biljaka koje uspijevaju na pašnjacima i daju mesu jedinstveni okus. Janjeća jela uglavnom su na roštilju ili se pripremaju pod pekom.

Desert

Nakon dugog dana na plaži, sladoled je odličan, osvježavajući desert – ali sladoled možete pronaći u cijelom svijetu. Zašto ne probati tradicionalni desert, poput smokvenjaka? Ovo je gotovo zaboravljena slatka delicija, koju su naši preci pripremali najviše za vrijeme blagdana. Smokvenjak je kombinacija mediteranskih okusa, a glavni sastojci su smokve. Ne smijete propustiti presnac, tortu koja se tradicionalno nudi na obali i na otocima Kvarnerskog zaljeva. Ovo slatko jelo je napravljeno od lisnatog tijesta punjenog svježim ovčjim sirom i grožđem. Poezija u boci Vrbnička žlahtina je visokokvalitetno suho bijelo vino proizvedeno od autohtone vinske sorte bijele žlahtine. Ova vrsta je toliko posebna jer uspijeva samo u vinogradima otoka Krka ili u selu Vrbničko polje u blizini malog grada Vrbnika. Ime žlahtina ima svoje korijene u staroslavenskom pridjevu žlahten, što znači “plemenit”. Boja vina je blijedo žuta do slamnato žuta. Ima finu aromu i karakterističan okus. Svježina, koja je rezultat oštre klime na koju se prilagodila ova vinova loza, karakteristična je za sjeverni Jadran i otok.

Prvoklasni doživljaj objedovanja

Ako imate priliku, obavezno posjetite neke od gastronomskih događanja na otoku Krku, poput festivala sira Fešta od sira u Malinskoj (u svibnju), krčkog festivala vina početkom lipnja ili festivala dan “Dani vina”, koji se ne propuštaju i koji se održavaju u malom gradu Vrbniku posljednjeg vikenda u kolovozu. Vrbnik je također poznat po autohtonom vinu žlahtina. Stoga oplemenite svoj odmor tradicionalnom kuhinjom i uživajte u mirisima i okusu domaćih specijaliteta i plemenitog vina otoka Krka.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)